Vaccinul contra Covid-19 de la Pfizer/ BioNTech nu creşte riscul de probleme cardiovasculare grave (infarct, AVC sau embolie pulmonară) la persoanele cu vârsta de peste 75 de ani, potrivit unui studiu francez oficial făcut public luni.

Rezultatele acestui studiu „sugerează că vaccinarea” cu serul de la Pfizer/ BioNTech „nu pare a fi asociată unei creşteri a riscului de evenimente cardiovasculare grave la persoanele în vârstă de 75 de ani şi mai mult”, fie după prima, fie după a doua doză, concluzionează autorii.

Aceste analize au fost realizate în cadrul grupului de interes ştiinţific Epi-Phare ce reuneşte Agenţia Medicamentelor (ANSM) şi Asigurările de Sănătate (Cnam).

Cercetătorii au luat în calcul ansamblul de cazuri spitalizate raportate în Franţa pentru infarcturi, AVC şi embolii pulmonare între decembrie 2020 şi martie 2021 la persoanele de 75 de ani şi mai mult, vaccinate şi nevaccinate (adică aproape 30.000 de persoane).

Ei au comparat apariţia acestor probleme cardiovasculare în momente diferite: perioadele de 14 zile după prima şi a doua doză de vaccin au fost considerate dpret perioade de risc, şi toate celelalte perioade de control.

Sursa: Realitatea de Realitatea Medicala