Un studiu finalizat recent despre Long Covid-19 sau Covid-19 de lungă durată scoate la suprafaţă concluzii îngrijorătoare din cauza faptului că printre cele 200 de simptome identificate în cercetare se numără ceața cerebrală, disfuncțiile sexuale, mâncărimea pielii, modificarea ciclului menstrual, probleme de control al vezicii urinare, diareea, menopauza timpurie sau modificarea dimensiunii penisului.

Alături de menopauza timpurie sau modificarea dimensiunii penisului, cele mai bizare şi totodată cele mai rare simptome sunt incapacitatea de a căsca, incapacitatea de a plânge, senzația de „creier în flăcări” și agresivitatea. La aceste concluzii s-a ajuns după ce medicii au chestionat mii de bolnavi. În prim-plan apar cercetătorii de University College London. Ei au descoperit că aceste probleme debilitante afectează 10 sisteme de organe, inclusiv creierul, plămânii și pielea.

Totuşi, cel mai frecvent simptom a fost oboseala, prezentă la aproape fiecare pacient (98,3%). În top urmează stările de rău după efort efort fizic sau mintal, care au afectat 89% dintre cei incluşi în studiu. Ceața cerebrală, cunoscută sub numele de disfuncție cognitivă, a fost raportată la 85,1% dintre bolnavi.

Cele mai debilitante 3 simptome au fost oboseala, problemele de respirație și ceața cerebrală. Mai departe, autorii studiului au subliniat că Long Covid se manifestă în mai multe moduri. Astfel, au fost raportate halucinații vizuale, tremurături, palpitații cardiace și pierderea memoriei.

Sursa: Realitatea de Realitatea Medicala