O femeie de 68 de ani a fost operată cu precizie pe creier cu ajutorul robotului de chirurgie craninană.

“Pacienta în vârstă de 68 de ani s-a prezentat în Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Clinic de Urgență „Prof. Dr. N. Oblu” Iași cu dureri severe de cap, dar și cu un sindrom confuzional. În urma investigațiilor medicale a rezultat că pacienta prezenta o tumoră cerebrală profundă, inoperabilă.
Pentru stabilirea unui diagnostic corect, imperios necesar pentru tratamentul complementar ulterior s-a decis utilizarea robotului de chirurgie craninană.
Cu ajutorul robotului de chirurgie craniană Medtronic Stealth Autoguide am reușit să realizăm o intervenție chirurgicală de mare precizie în vederea stabilirii unui diagnostic corect.
Tehnologia modernă ne-a ajutat să avem un plan de operație performant care ne-a indicat cu exactitate punctul pe unde se poate pătrunde spre compartimentul intracranian direct spre zona afectată a creierului printr-o linie dreaptă, fără a afecta structurile vitale ale creirului.
Intervenția chirurgicală a durat aproximativ o oră și a fost un real succes.
Este pentru prima dată când într-un spital din România s-a utilizat această platformă robotizată în beneficiul și siguranța pacientului.
Robotul de chirurgie craniană este un sistem care oferă poziționare stereotactică, ghidare a traiectoriei și un burghiu, care utilizează mișcări precise, aproape imperceptibile, pentru a atinge ținta chirurgicală.
Neurochirurgii pot utiliza, de asemenea, navigarea în timp real și feedback-ul vizual printr-o interfață de computer.
În cazul unei biopsii cerebrale, când se plasează un electrod sau un cateter în creier, neurochirurgul trebuie să găsească nu numai ținta chirurgicală potrivită, ci și cel mai sigur mod de a o atinge – navigând printr-o rețea complexă de celule, vase și rețele neuronale pentru a ajunge la un punct precis.
Robotul de chirurgie craniană (Stealth Autoguide) crește siguranță, scurtează durata de spitalizare și reduce complicațiile paciențiilor noștri. O altă caracteristică este că robotul permite forarea precisă a unei traiectorii chirurgicale chiar și într-un plan oblic, ceea ce este deosebit de important în neurochirurgie.
Creierul fiecăruia pacient este unic, cea mai bună traiectorie nu este întotdeauna dreaptă, la un unghi perpendicular. Poate fi o tangentă de 10, 15 sau 30 de grade, ceea ce face operația mai complexă.
Robotul de chirurgie craniană este o investiție în sănătatea semenilor noștri, de 1.250 000 RON de către comunitatea locală și anume Consiliul Județean Iași.
Spitalul Clinic de Urgență “Prof. N. Oblu” din Iași este singurul spital din România care deține și utilizează în practică medicală cei mai performanți roboți existenți astăzi în lume.” a declarat Doctor în Neurochirurgie, Șef Lucrări, dr. Lucian EVA, manager Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. N. Oblu” Iași.
Echipa medicală:
Șef Lucrări, Doctor în Neurochirurgie Lucian EVA, medic primar neurochirug
Specialist neurochirurgie: dr. Raul SANDU
Bioinginer: Vlad DAFINESCU, George CIOBANU, Materi MORZ
Anestezist: dr. Anca ROTARU
Asistent anestezist: Tania CREȚU
Asistent: Margareta LUNGU, Gianina URSACHE

Reprezentanți Medtronic: Nikola ZAJEC, George PĂUN

Sursa: Realitatea de Iasi