A treia doză de vaccin anti-COVID-19 poate creşte nivelul anticorpilor la persoanele care au beneficiat de un transplant de organe. Cel puțin așa arată rezultatele unui studiu publicat, luni, de revista medicală americană Annals of Internal Medicine.

Acesta este primul studiu de acest fel care prezintă reacţia imunitară după a treia doză de vaccin anti-COVID-19. Cercetarea a fost realizată de cercetători de la Facultatea de Medicină a Universităţii Johns Hopkins, care publică şi un bilanţ independent al cazurilor şi deceselor asociate noului coronavirus din Statele Unite şi din întreaga lume.

Rezultatele sudiului relevă faptul că, în timp ce răspunsul anticorpilor la cele două doze de vaccin împotriva virusului SARS-CoV-2 este „excelent” în rândul populaţiei, în general, răspunsul sistemului imunitar la receptorii transplanturilor de organe „se poate atenua considerabil”, relatează Agerpres. 

Acest răspuns mai slab la persoanele receptoare de organe a trezit interesul oamenilor de ştiinţă, care doresc să identifice modul în care reacţionează la cea de-a treia doză de vaccin persoanele care au primit un astfel de transplant.

Prin urmare, experţi de la Universitatea Johns Hopkins au studiat dosarele medicale furnizate de 30 de beneficiari de transplanturi de organe, care au fost vaccinaţi cu a treia doză pentru ca cercetătorii să poată descrie răspunsul anticorpilor lor şi reacţiile la acea doză suplimentară.

În acest grup, cercetătorii au descoperit că o treime dintre pacienţii care aveau niveluri de anticorpi negativi şi toţi cei care prezentau un nivel scăzut înainte de doza suplimentară au dezvoltat un număr mai mare de anticorpi după cea de-a treia doză de vaccin.

Cât privește reacţiile adverse la cea de-a treia doză de vaccin anti-COVID-19, cercetătorii spun că ar fi vorba despre reacții „relativ minore”, cum este durerea la nivelul locului inoculării, subliniind faptul că avantajele au fost mai mari, mai arată sursa citată. 

Sursa: Realitatea de Realitatea Medicala