Anticorpii împotriva virusului Sars-Cov-2 scad la trei luni de la administrarea primei doze, însă imunitatea se păstrează. Chiar și așa, oamenii s-au infectat după ce au primit vaccinul, arată cel mai recent studiu realizat de specialiștii unei clinici private.

Nivelul de anticorpi scade, în medie, cu 66% la trei luni de la vaccinarea anti-COVID, însă răspunsul imun rămâne puternic, relevă un studiu. Doar 1.26% din totalul persoanelor vaccinate incluse în studiu s-au infectat cu Covid-19 după vaccinare, toţi pacienţii având forme uşoare, care nu au necesitat spitalizare.

Din totalul de 395 de persoane testate, 33 (8%) au mai înregistrat creşteri ale nivelului de anticorpi, după prima testare, iar persoanele supraponderale au înregistrat valori medii de anticorpi relativ mai mari decât cei normoponderali, sunt alte concluzii ale studiului.

Potrivit datelor colectate la 3 luni de la prima doză se observă o scădere a cantităţii de anticorpi, un fenomen normal care, însă, nu afectează eficienţa vaccinurilor.

„Scăderea este mai accentuată în cazul persoanelor care au dezvoltat titruri mari de anticorpi, imediat după rapel, însă vorbim de o scădere procentuală a nivelului anticorpilor. În medie, nivelul anticorpilor a scăzut, după 90 de zile de la prima doză de vaccin, de la 6.386 U/ml la 2.149 U/ml, procentul mediu de scădere fiind de 66%. În cazul pacienţilor post Covid, care au avut cantităţi iniţiale mai mari de anticorpi, scăderea a fost mai accentuată – un procent de aproximativ 70%, cantitatea medie de anticorpi păstrându-se în continuare mai crescută decât în cazul pacienţilor non-Covid. Media cantităţii de anticorpi pentru această categorie este de 5.115 U/ml, faţă 17.328 U/ml, cât era la 30 de zile post vaccinare. Spre diferenţă, cantitatea medie de anticorpi la 90 de zile pentru persoanele care nu au fost anterior infectate cu noul coronavirus este de 1.618 U/ml”, menţionează studiul.

Sursa: Realitatea de Realitatea Medicala