O aspirină pe zi ar putea ține infecția cu noul coronavirus la distanță. Cel puțin așa arată un studiu realizat de curând. Cercetătorii au comparat rata de infecție și de vindecare a mai bine de 10.000 de pacienți infectați cu noul coronavirus între lunile februarie și iunie 2020. Astfel, aceștia au stabilit că persoanele care au luat o pastilă de aspirină pe zi au prezentat un risc cu 29% mai mic de a se infecta. Medicii români trag un semnal de alarmă, și asta deoarece întărirea sistemului poate fi o armă cu două tăișuri.

 „Nu ar trebui încă să luăm Aspirină pentru că studiul nu a arătat rezultate în mod eficient. Cei 10.000 pacienți – nu s-a putut dovedi cu maximă acuratețe care e motivul pentru care riscul de infectare la ei a fost mai mic”, a afirmat, într-o intervenție telefonică la Realitatea PLUS, medicul ATI Radu Țincu.

Potrivit medicului, sunt cel puțin 3 ipoteze de la care a plecat acest studiu. Primul dintre ele ar fi că aspirina are efect antiviral. Un al doilea motiv este legat de faptul că aspirina are efect anticoagulant, iar ultimul motiv ține de ideea că aceasta are, de asemenea, și un efect antiinflamator. „Sunt deci trei ipoteze de lucru verificate. Trebuie să vedem mecanismele care stau la baza protecției aspirinei”, a arătat Țincu.

Întrebat dacă întărirea sistemului imunitar poate duce la prevenirea infectării cu COVID-19, medicul a răspuns: „Sistemul imunitar poate să reacționeze optim, dar să nu avem un sistem imunitar mult prea accelerat. Dacă imunitatea este mult prea virulentă poate duce la acea furtună de citokine care stă la baza formelor severe de coronavirus”. 

În context, medicul susține că alimentația echilibrată este cheia și nu un exces de suplimente alimentare care să accelereze sistemul imunitar. În plus, spune Țincu, apirina poate da reacții adverse la prsoanele cu boli gastrice, la cele care fac tratament cu anticoalgulante. Există chiar și risc de alergie. „Toate aceste lucruri trebuie să fie discutate cu medicul de familie înainte de a fi luată o decizie (privind administrarea de aspirină – n.r.)”, a conchis Radu Țincu. 

Sursa: Realitatea de Realitatea Medicala