Tot mai multe spitale aflate în prima linie în lupta cu pandemia de coronavirus anunță epuizarea locurilor libere în secțiile de Terapie intensivă, ceea ce înseamnă că nu putem răsufla ușurați, în ciuda eforturilor autorităților de a limita răspândirea virusului, dar și a ritmului alert în care se desfășoară campania națională de vaccinare anti-COVID. Din contră, spun medicii, care atrag atenția că al trilea val al pandemiei ar putea fi chiar „mai rău”,  evoluția fiind extrem de brutală pe fondul apariției noilor tulpini, mult mai contagioase.

Un exemplu în acest sens este Institutul „Marius Nasta” din Capitală, care nu mai avea, duminică, niciun loc liber la ATI, și asta după ce în ultimele trei zile s-a înregistrat o creștere bruscă a pacienților diagnosticați cu COVID-19.

Potrivit managerul instituției, medicul Beatrice Mahler, în ultimele zile s-a observat o nouă particularitate la pacienții internați. Vorbim despre apariția unui sindrom inflamator la ficat, care complică tratarea insuficiențelor respiratorii.

Medicul este de părere că vor urma câteva săptămâni dificile, pentru că valul al treilea al pandemiei, apărut pe fondul circulației unor noi tulpini, dar și al unei „oboseli” a populației în ceea ce privește respectarea regulilor, va fi mai rău decât cel din noiembrie, când în România s-a înregistrat un vârf al pandemiei de coronavirus, cu 10.000 de cazuri raportate în doar 24 de ore.

„La „Marius Nasta” de la prânz nu mai există niciun loc liber, toate locurile – și în secție, și în terapie intensivă – sunt pline și probabil că în această noapte va trebui să punem paturi suplimentare, dacă vor veni pacienți de acasă, pentru că nu se mai pune problema să primim din alte spitale, ci să putem manageria pacienții care ajung la spital cu forme severe, cu insuficiență respiratorie. (…) Va fi mai rău, evoluția este extrem de brutală, numărul de cazuri este mare, lumea a obosit, într-adevăr, parcă nu înțeleg că e din nou ceva extrem de grav și serios ce vedem în spital”, a declarat Beatrice Mahler, duminică seara, la un post TV.

Sursa: Realitatea de Realitatea Medicala