Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” și Primăria Municipiului Iași vor colabora pentru a crea un Institut de Cercetare Avansată a Creierului (iBrains). Un proiect de hotărâre care vizează acordul de parteneriat între cele două instituții va figura pe ordinea de zi a ședinței extraordinare a Consiliului Local al Municipiului Iași de luni, 8 martie. Acordul este necesar pentru solicitarea către Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est (ADRNE) a unui ajutor de minimis, care poate ajunge până la 200.000 de euro.

Obiectivul primar al proiectului, care urmează a fi finanțat prin intermediul Programului Operațional Asistență Tehnică (POAT) 2014 – 2020, este construirea și dotarea Centrului pentru Cercetarea Avansată a Creierului în Iași, organizat în zece departamente și funcționalitățile conexe specifice unei asemenea instituții. Printre obiectivele specifice se regăsesc:
– construirea și dotarea centrului cu tehnică adecvată specializării;
– recrutarea, formarea și instruirea personalului centrului în tehnicile și tehnologiile folosite în cadrul institutului;
– organizarea și inițierea activităților de cercetare și inovare în cel puțin trei domenii strategice pentru centru: studiul genetic și molecular al tumorilor cerebrale, dezvoltarea nanoneurochirurgiei, imagistica moleculară de înaltă rezoluție a patologiei cerebrale degenerative și dezvoltarea modulelor de inteligență artificială pentru diagnostic și recuperare neurologică.
În urma verificării îndeplinirii criteriilor administrative și de eligibilitate de către reprezentanții ADRNE, fișa de proiect a fost declarată admisă și a fost selectată în portofoliul de proiect al Strategiei de Cercetare și Inovare pentru Specializarea Inteligentă a Regiunii Nord – Est.

Sursa: Realitatea de Iasi