Peste jumătate din noile cazuri de contaminare cu Sars-Cov-2 confirmate în Olanda începând cu 26 ianuarie au fost provocate de tulpina depistată în Marea Britanie. Datele sunt îngrijorătoare în condițiile în care, cu o săptămână înainte, ministerul Sănătății anunțase că noua mutație provocase în jur de o treime din infectări. 

Într-o scrisoare trimisă Parlamentului, ministrul olandez al Sănătății, Hugo de Jonge, a informat că analizele au stabilit faptul că mutația britanică este cu 50% mai contagioasă decât varianta inițială a virusului. 

În acest context, Guvernul a avertizat constant asupra riscului unui nou val de infectări, deși, în ultima perioadă, numărul acestora a înregistrat o scădere. Pentru a preveni răspândirea noii tulpini, autoritățile au extins lockdown-ul, impunând carantina pe timpul nopții. 

Măsura a provocat însă proteste ample în rândul populației, care și-a manifestat nemulțumirea în stradă în zeci de orașe. 

Anunțul privind contagiozitatea ridicată a tulpinii britanice vine la scurt timp după ce Guvernul a decis redeschiderea școlilor primare, de săptămâna viitoare. Potrivit presei, citată de realitatea.net, autoritățile analizează și ridicarea lockdown-ului pe timpul nopții.

Bilanțul epidemiei din Olanda depășește 981.665 de cazuri Covid-19, în creștere cu 3.190 față de ziua precedentă, și 14.024 de decese. 

Sursa: Realitatea de Diaspora