Investigațiile tip RMN sau CT continuă să fie o mare problemă pentru asigurații doljeni. În situația în care nu își permit să plătească aceste servicii medicale, cunoscute fiind tarifele destul de piperate, singura soluție este înscrierea pe o listă de așteptare pe care deja sunt trecuți 3.500 sau 4.000 de pacienți, în funcție de clinică.   

Ca în fiecare an, de vină este plafonul alocat clinicilor medicale. Cerințele sunt multe, spun reprezentanții acestor unități, iar sumele pe care statul le decontează nu acoperă cheltuielile pe care o clinică le face cu aceste tipuri de investigații medicale.

Singura soluție este, dacă doljenii au nevoie de astfel de investigatii, să le facă plătind tariful integral.

În ceea ce privește costurile, pentru o regiune a coloanei, de exemplu, investigația tip RMN este plătită cu 480 de lei sau chiar cu 770 de lei, în funcție de clinică și dacă se face cu sau fără substanță de contrast.

Nici pentru efectuarea CT-urilor nu mai sunt locuri disponibile, listele însumând și aici mii de pacienți. Tarifele sunt cuprinse între 180 și 260 de lei „pe elemet” și cresc dacă se utilizează substanță de contrast pentru efectuarea investigației.

Șanse mai mari au doljenii care se confruntă cu afecțiuni oncologice. Sunt fonduri suplimentare în acest sens, dar deja programări se pot face pentru începutul lunii martie la majoritatea clinicilor din Craiova, iar situația se schimbă de la un minut la altul.

„Avem contract cu CAS Dolj, dar nu mai avem plafon. Deja avem o listă cu 3.000 și ceva de pacienți. Va dura luni de zile de acum încolo. Vă luăm datele de contact și vă sunăm noi”, a spus reprezenta uneia dintre clinicile craiovene.

Cam așa se derulează încercările de a programa o persoană, în acest moment, în vederea efectuării unui RMN sau CT decontat de CAS Dolj.

Nu este primul an când pacienții se confruntă cu astfel de situații.

Cei mai mulți dintre cei care au nevoie de astfel de investigații o fac la recomandarea medicului specialist în cazul unor probleme de sănătate care pentru a fi rezolvate depind de efectuarea RMN-ului sau CT-ului. Din acest motiv, doljenii plătesc din buzunar contravaloarea serviciului medical, deși lunar achită contribuția la CAS.

Sursa: Realitatea de Dolj