Reprezentanții Colegiului Medicilor au făcut, luni seară, precizări în legătură cu vaccinarea persoanelor care suferă de diverse boli. Aceștia au adus în discuție cazurile pacienților care suferă de boli hematologice maligne, endocrine sau de diabet zaharat. În toate aceste situații, medicii au anunțat că nu există date care să arate că vaccinarea a produs efecte adverse.

În privința persoanelor care suferă de boli hematologice maligne, Preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), Daniel Coriu, a afirmat că acestea se pot vaccina, dar momentul administrării dozei trebuie decis împreună cu medicul  curant.

”Da. Se pot vaccina. Care sunt bolile hematologice maligne? Sunt multe: limfoamele, mielomul multiplu, sindromul mielodispalzic, leucemii acute, leucemii cronice. Un răspuns bun la vaccinare presupune un sistem imun foarte bun. Pentru pacienţii hematologici lucrurile nu stau chiar aşa. Există o imunodeficienţă legată de boală. Aproape toate bolile hematologice maligne au o imunodeficienţă, pentru că ele sunt boli ale sistemului imun. (…) Sistemul imun natural este defect. (…) A doua problemă este legată de terapie, care din nou vine ca un factor adiţional şi loveşte în sistemul imun al pacientului. Vaccinarea trebuie să o facem la toţi, dar momentul vaccinării este foarte important şi acest lucru trebuie decis împreună cu medicul hematolog curant”, a explicat Coriu la o dezbatere organizată de CMR, în parteneriat cu televiziunea publică.

Preşedintele Colegiului Medicilor Bucureşti, Cătălina Poiană, a vorbit despre pacienții cu boli tiroidiene, cu alte boli endocrine sau cu diabet zaharat. Nici în cazul acestora, studiile făcute până în prezent pentru validarea vaccinului nu au evidenţiat practic reacţii adverse.
”Toate studiile efectuate până în prezent pentru validarea vaccinului anti-COVID-19 nu au evidenţiat practic reacţii adverse la pacienţii cu boli tiroidiene sau cu alte boli endocrine sau cu diabet zaharat. (…) Nu este nicio boală endocrină care se constituie într-o contraindicaţie la vaccinul anti-COVID-19, cu precizarea că boala trebuie să fie stabilă şi compensată. 
(…) Bolile endocrine, inclusiv cele cu etiologie autoimună, nu reprezintă o contraindicaţie pentru vaccinarea anti-COVID-19. Sunt poate doar nişte măsuri de siguranţă pe care trebuie să le luăm, nu neapărat la bolile tiroidiene autoimune, ci la bolile adrenale autoimune, cum ar fi insuficienţa cortico-suprarenală şi spunem pacienţilor noştri că, dacă după vaccinarea COVID-19 apar reacţii adverse (…), dacă poate să apară spre exemplu o febră sau o durere musculară, acestor pacienţi li se recomandă să-şi crească doza substitutivă gluco-corticoidă pe care o aveau, ca la orice infecţie respiratorie uşoară. Este o recomandare de rutină pe care noi o facem de obicei acestor pacienţi”, a spus medicul. 

Sursa: Realitatea de Realitatea Medicala