Medicul Alexandru Rafila, microbiolog și specialist în sănătate publică, a explicat, la Realitatea PLUS, cum se poate îmbunătăți campania de vaccinare pentru ca informațiile să ajungă la toți românii. Acesta a vorbit și despre decizia autorităților de a-l refuza pe președintele Klaus Iohannis să se vaccineze printre primii români împotriva COVID-19.

Despre amânarea președintelui Klaus Iohannis în a doua etapă a vaccinării, Alexandru Rafila crede „că a fost o chestiune de normalitate. Dacă s-ar fi vaccinat prima dată, era o discuție că de ce nu s-a vaccinat când îi venea rândul. Întotdeauna în România există interpretări, există două tabere, n-aș comenta pe acest subiect. Foarte bine că se vaccinează președintele în a doua etapă”.

Alexandru Rafila mai spune că nu este suficient ca informarea privind vaccinarea împotriva COVID-19 să se facă online. În special pentru mai multe categorii de persoane care nu au acces la tehnologie sau nu știu să o folosească.

„Important este ca această campanie să fie o reușită. Dar ca să fie o reușită, trebuie să putem răspunde întrebărilor oamenilor. Și aici este o problemă, pentru că informațiile despre vaccinuri și vaccinare nu cred că ajung la toate categoriile de populație. Mai ales acum în etapa a doua, avem pacienți cu boli cronice, foarte mulți în mediul rural, foarte mulți vârstnici. Și ei trebuie să afle aceste informații, cred că aici sunt inca multe lucruri de făcut”, a declarat reprezentantul OMS în România, luni, la Realitatea PLUS. 

Despre informațiile false privind avertizarea seniorilor să nu se vaccineze semnalate chiar de el, Alexandru Rafila spune că de aceea „este important ca autoritățile să fie pro-active, să nu aștepte neapărat ca lumea să ceară relații și să poată oferi tot pachetul de informații necesare oricui. Campania online nu este suficientă, pentru că sunt multe persoane, mai ales cei în vârstă, care nu accesează aceste mijloace de comunicare”.

Alexandru Rafila a anunțat încă de la sfârșitul săptămânii trecute că a aflat de mai multe cazuri în care anumite persoane se deplasează la domiciliul vârstnicilor și le recomandă explicit să nu se vaccineze. 

Citește și Alexandru Rafila, dezvăluiri grave: „Există persoane care se deplasează la vârstnici și le recomandă să nu se vaccineze”

Sursa: Realitatea de Bucuresti