Adrian Streinu-Cercel, fostul manager al Institutului ”Matei Balș”, a declarat joi seară, la Realitatea Plus, că dintr-o fiolă de vaccin anti-Covid ar trebui extrase șase doze în loc de cinci. Țara noastră este prea săracă pentru a-și permite pierderi, a spus medicul.

”Noi știam de la început că o astfel de abordare va pune o serie de probleme. Vorbim de temperaturi de -70 – -80 de grade de transport, după care vaccinul urmează să fie decongelat, după decongelare există un interval de ore în care vaccinul trebuie să ajungă la cei care îl utilizează, apoi avem un alt interval de atenție de până la cinci zile în vederea folosirii lui. 

Fiind un vaccin multidoză, evident că s-au luat în calcul pierderi și asta nu numai la noi, ci peste tot unde acest vaccin a fost livrat. Ce putem noi să facem însă mult mai bine este să folosim toate dozele din vaccin. Acest vaccin este condiționat într-un număr de șase doze, dintre care Pfizer/BioNTech a spus că cinci doze trebuie folosite, luând în calcul faptul că pe parcurs pot exista pierderi din momentul în care se încarcă seringile cu cele cinci doze. 

Lucrul ăsta, dacă este bine ținut sub control, poate să ducă la o economie și să mai adauge o doză ca un bonus din partea companiei, un bonus care nu este plătit, evident, și noi am putea să-l folosim foarte înțelept și să-l administrăm la pacienții noștri. 

Din păcate, avem un blocaj în care nu putem să folosim aceasta a șasea doză și lucrul ăsta ar trebui rezolvat cât se poate de repede pentru că nu ne putem permite în pandemie să avem astfel de piederi, care se adaugă celorlalte prevăzute.

Autoritățile au submis o întrebare către Pfizer și, evident, compania nu poate să răspundă altceva decât ceea ce este în prospect, adică: folosiți cinci doze.
Ei nu pot să spună altceva, dar noi ne putem asuma acest lucru pentru că suntem medici, știm despre ce e vorba în propoziție și, ca atare, acest lucru trebuie făcut imediat. Danemarca, Croația nu au stat pe gânduri și au spus: utilizați a șasea doză.

(…) Noi nu trebuie să fim habotnici și să ne împiedicăm de strategie și de planul de  acțiune. Am văzut cum merge și, din acest moment, trebuie să fim foarte deschiși și să vedem din mers cum putem să ajustăm și să umblăm la acordul fin al acestei campanii de vaccinare care este crucială pentru a putea stopa circulația acestui virus. 

Modelul din Israel este un model foarte bun, dar este foarte clar gestionat din punct de vedere legislativ (…) Dacă ne uităm în Franța, e dezastru din punct de vedere al campaniei de vaccinare. Dacă ne uităm la noi, zicem ”uau, suntem în top!”. Tocmai pentru că suntem în top, ar trebui să fim și mai deschiși în fața acestei campanii de vaccinare și să oferim acele doze, care sunt doze reziduale, populației. Suntem destul de săraci ca să ne putem permite să pierdem astfel de doze care reprezintă aur pentru persoanele din România.

Întrebat cum ar proceda astfel încât nicio doză să nu fie risipită, medicul a propus clusterele de vaccinare. 

”Noi vorbim în momentul de față de centre de vaccinare, nu de clustere de vaccinare. Un centru este o chestie care este fixă, un cluster poate să fie mobil. Și avem o serie de unități mobile care se pot deplasa în cursul aceleiași zile dintr-o localitate în alta (…) Mai mult decât atât, noi trebuie să ne uităm foarte atent la harta epidemiologică a țării și să vedem unde avem incidențe foarte mari, știind că o serie de localități tocmai au ieșit din carantină. Alea reprezintă în continuare focare, pentru că nu s-au stins. Or, acolo cu ce putem să intervenim? Cu un instrument pe care îl avem la îndemână și acest instrument se cheamă vaccin”, a mai spus Streinu-Cercel. 

Sursa: Realitatea de Realitatea Medicala