România a fost printre ultimele state europene care au introdus un sistem informatic centralizat pentru gestionarea banilor din sistemul medical.

În 1999, a început proiectarea Sistemului Informatic Unic Integrat al Asigurărilor Sociale, care trebuia să contabilizeze servicii medicale pentru aproape 20 de milioane de oameni. Licitaţia a fost organizată în luna decembrie din acelaşi an. Şase companii IT au depus oferte. Nouă luni mai târziu comisia a desemnat câştigătorul – compania Compaq. Licitaţia a fost contestată de o altă firmă participantă. Curtea Supremă de Justiţie a respins acţiunea, iar contractul a fost semnat abia în iulie 2002. Compania urma să primească 119 milioane de euro.

În iunie 2004, în urma unui control al Curţii de Conturi la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi la Ministerului Sănătăţii, au fost descoperite nereguli grave cu privire la cheltuirea banilor de la bugetul statului. Camera Deputaţilor a înfiinţat mai târziu o comisie de anchetă, care a descoperit deconturi ilegale, suplimentarea nefondată a bugetului casei de sănătate prin subvenţii guvernamentale, dar și că nu exista o evidenţă clară a banilor cheltuiţi pentru dezvoltarea sistemului informatic naţional.

Din 2003 până în 2006 au fost semnate mai multe acte adiţionale la contractul de informatizare din 2002, în valoare de peste 15 milioane de euro. Pe lângă Compaq au intrat în joc și companiile SIVECO şi HP România.

În 2010, Guvernul Boc a aprobat memorandumul privind „Implementarea Cardului Naţional de Asigurări Sociale de Sănătate” şi a stabilit un calendar strict care implică Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

Contractul, în valoare de 25 de milioane de euro, pentru software-ul necesar cardului de sănătate a fost câștigat în 2012 de un consorțiu format de HP și Novensys Corporation, o companie cu acționariat românesc. Novensys este unul dintre furnizorii importanți de soluții IT pentru autoritățile publice, potrivit unui raport al Corpului de Control al Premierului din 2016.

Documentele au aratat că Novensys era printre primele 10 companii care au câștigat contracte cu statul în perioada 2011-2016. Controlul a vizat maniera în care ministerele și unitățile din subordinea lor au cheltuit bani pe produse software neutilizate sau care funcționează defectuos. În mod straniu, la doar doi ani de când câștigase un contract atât de important din partea statului român, compania a intrat în insolvență. Potrivit hotnews.ro, de numele celor trei acționari se leagă și probleme penale. Unul dintre ei a fost condamnat la trei ani și șase luni de închisoare pentru fapte de corupție. Judecătorii l-au găsit vinovat de cumpărare de influență și instigare la spălare de bani. Ceilalți doi parteneri de afaceri din acționariatul companiei au fost arestați preventiv în 2016 ca urmare a unei anchete în care procurorii DIICOT l-au pus sub acuzare pe fostul șef al Microsoft România pentru evaziune fiscală și spălare de bani.

Ce a rămas în urma acestei licitații? Un sistem care nu a fost cu adevărat funcțional din momentul implementării. Casa Națională de Asigurări de Sănătate dădea asigurări că vinovați ar fi de fapt furnizorii de servicii de sănătate sau medicii care nu știu să utilizeze cardul și suprasolicită sistemul.

În realitate, la începutul lunii mai 2015, în primele zile de funcţionare a sistemului, medicii şi pacienţii au avut parte de o surpriză neplăcută – ba nu se valida serviciul, ba au fost validate prea multe carduri într-un timp scurt, fapt care a dus la blocarea sistemului. Problemele au continuat sistematic.

Emiterea cardului de sănătate nu a fost nici ea lipsită de probleme. Pentru jumătate de milion de români cardul nu a fost emis nici la doi ani după termenul limită la care devenea obligatoriu. Pacienții s-au văzut în situația de a le fi refuzat accesul la servicii medicale decontate, deși plăteau contribuții și erau asigurați în sistem. Teoretic, puteau merge la medic cu dovada calității de asigurat primită de la angajator. În practică, nu odată s-a întâmplat ca furnizorii de servicii medicale să îi refuze, pe motiv că nu le va fi plătită consultația de către casa de asigurări.

Cardul de sănătate trebuia să intre în vigoare încă din anul 2007. După 9 ani de când s-a vorbit prima dată despre el, adică în toamna anului 2015, cardul a devenit obligatoriu. Prin lege, folosirea lui este obligatorie la orice consultație, internare sau pentru eliberarea unei rețete. An de an, medicii de familie s-au plâns că sistemul informatic continuă să se blocheze de câteva ori pe zi și că nu pot valida rețete și consultații. Mai mult, nu putea fi verificată nici măcar calitatea de asigurat a pacienților.

De nenumărate ori, medicii de familie au fost nevoiți să opereze de două ori acelaşi serviciu acordat pacientului: o dată offline, când sistemul nu a funcționat şi încă o dată după ce CNAS a remediat problemele.

Ultimul mare scandal a fost anul trecut. Atunci, Ministerul Sănătății a trimis la DNA raportul în urma controlului demarat la CNAS. Asta după ce a transmis că au fost descoperite o serie de nereguli. Potrivit ministerului, în februarie 2017 sistemul nu era securizat şi controlat. Din această cauză, persoane neautorizate au avut acces la datele medicale ale pacienţilor, spun autoritățile.

Vara trecută, mai bine de o lună, platforma informatică a Casei Naționale de Sănătate a fost în colaps, iar, în urma scandalului, șeful CNAS și purtătorul de cuvânt au fost schimbați. Tot atunci autoritățile au anunțat că licitația pentru serviciile de mentenanță urmează să fie lansată.

Teamnet International, firma fondată de Sebastian Ghiță, este cea care a câștigat în 2016 prin licitație două contracte în valoare de peste 5 milioane de euro cu CNAS. Unul pentru mentenanța sistemului IT pentru cardul de sănătate, iar al doilea pentru platforma IT a asigurărilor de sănătate. După expirarea contractului, platforma pentru gestionarea cardurilor de sănătate a rămas fără mentenanță. Imediat au apărut noi blocaje.

Anul acesta, potrivit newsweek.ro, tot o firmă controlată de Sebastian Ghiță a câștigat două licitații de 11,8 milioane lei de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate, licitații cu un singur ofertant. Obiectul: administrarea și mentenanța sistemelor informatice pentru Cardul Național de Sănătate și servicii de monitorizare centre suport. Contractele au fost adjudecate de compania Technology Systems and Services International. Potrivit aceleiași surse care a consultat datele de la Registrul Comerțului, asociatul majoritar al firmei Technology Systems and Services International este Teamnet International, o firmă controlată de fostul deputat Sebastian Ghiță, societate care a fost investigată pentru spălare de bani de Direcția Națională Anticorupție.

Technology Systems and Services International este administrată de Ion Ovidiu Trașcu, unul dintre colegii de facultate ai lui Sebastian Ghiță, dar și unul dintre acționarii minoritari ai companiei Teamnet International SA.

Pentru informatizarea sistemului de sănătate, statul a plătit în total peste 184 de milioane de euro.

 

Sursa: Realitatea de Realitatea Medicala