Cercetătorii britanici încearcă să stabilească dacă răspândirea rapidă în sudul Angliei a noii variante de coronavirus care provoacă COVID-19 are legatură cu mutații majore detectate la tulpină.

Mutațiile includ schimbări ale proteinei cu „țepi” pe care coronavirusul SARS-CoV-2 o folosește pentru a infecta celulele umane, a anunțat un grup de cercetători care urmăresc genetica virusului. Nu este clar dacă aceste mutații conduc la mai multe infecții.

„Au loc eforturi pentru a confirma dacă oricare dintre aceste mutații contribuie la transmiterea mai mare”, au spus cercetători din cadrul COVID-19 Genomics UK (COG-UK) Consortium, într-un comunicat.

Noua variantă, pe care cercetătorii britanici au numit-o „VUI – 202012/01”, include o mutație în regiunea genomului viral care codifică proteina cu țepi. În teorie, aceasta ar putea avea ca rezultat răspândirea mai ușoară între oameni a COVID-19.

O nouă tulpină a SARS-CoV-2 a fost identificată în Marea Britanie şi în cel puţin 60 de autorităţi locale diferite au fost înregistrate infecţii cauzate de noua tulpină.

 

Sursa: Realitatea de Realitatea Medicala