Sandra Alexiu, președintele Asociației Medicilor de Familie din București, a declarat, în emisiunea „Legile puterii”, că autoritățile spun la televizor și în conferințe de presă că există vaccinuri antigripale, însă, în realitate, acestea nu ajung și în cabinete.

Medicul de familie critică lipsa reacție a autorităților sanitare în procurarea, din timp, a vaccinurilor antigripale necesare pentru toată populația. „Ni s-au promis 3 milioane de doze de vaccin antigripal, au venit doar trei tranșe în regulă, a patra a fost cu întârziere. Nu am primit la timp doze decât pentru gravide și sugari. Iar acum, când trebuie să vaccinăm oameni care au boli cronice ale aparatului respirator, fiind și cei mai vulnerabili, nu au cu ce să se vaccineze. La televizor spun că există vaccinuri, iar eu nu am. Mă sună pacienții să mă întrebe dacă vin la cabinet să se vaccineze, iar eu le spun să mai dea și mâine un telefon, pentru că nu știu ce răspuns concret să le dau”, a declarat Sandra Alexiu.

Medicul spune că noul vaccin anti-Covid de la Pfizer, necesită condiții speciale de tansport și că acesta nu poate fi administrat în cabinetele medicale.

„Vaccinul de la Pfizer trebuie transportat la minus 80 de grade și nu va ajunge la cabinetele medicilor de familie, ci în centre care trebuie să fie dotate logistic. Pe vremea pestei procine erau mii de oameni care stăteau la coadă ca să se vaccineze. Nu se pune problema ca acest vaccin să ajunga în farmacii. Celalalt vaccin, care este ambalat în seringă și se poate transporta în condiții normale, ar putea fi făcut în cabinetele medicale. Trebuie sa găsim soluția logistică pentru a vaccina acele categorii de risc de populație”, a mai spus medicul de familie.

Sandra Alexiu consideră că este important ca vaccinarea antigripală să fie făcută înainte de apariția virusului, modalitatea care ne-ar salva de la epidemii.

„Este important să ne vaccinăm până ajunge virusul să umble. Tratarea gripei se face și cu prevenție, ceea ce ne-ar salva de la epidemii. În prezent, România vaccineză doar 8% din populația de risc, în timp ce în statele dezvoltate procentul ajunge la 75% din populație. La noi, ministerul nu are, iar multe dintre farmacii nu au vaccin antigripal, pentru ca distribuția acestuia a fost preferențială”, mai spune medicul de familie.

Legat de pacienții Covid, Sandra Alexiu spune că mulți dintre cei tratați de medicii de familie au forme ușoare ale bolii sau sunt asimptomatici, însă, chiar și așa, un medic de familie face față cu greu pentru că trebuie să se ocupe și de pacienții care vin și din alt motiv la cabinet.

„Pacienții care stau acasă au forme usoare sau sunt asimptomatici. Dacă vin și îmbolnăvesc medicul, rămân 2.000 de oameni fără medic de familie. Cu ei facem teleconsultație fie că e video, telefon sau mail. Sunt oameni cu diferite vârste și nu toți se descurcă bine cu aparatura IT&C. Din fericire, noi gestionăm situația, dar atunci cand ai 30-40 este foarte complicat, pentru că ai și pacienți cave vin la cabinet, vârstinci, gravide. Pe lânga toate acestea, trebuie să faci și prevenție. Cei care sunt în izolare, acasă, se sperie de ceea ce văd la televizor, pentru că au conștientizat că ar putea fi ei acolo, iar asta îi face mai vigilenți. Nu avem pacienți furioși sau revendicativi în timpul izolării, ci după ce se tratează și se lovesc de birocrație, de cererile de concediu, pentru că nu găsesc pe nimeni la telefon, iar șefii îi presează să aducă concediile, pentru că altfel sunt dați afară”, spune medicul.

Ea susține că sunt județe unde s-a informatizat aproape complet comunicarea, iar medicii află imediat de pacienții pozitivi, în timp ce în București și Ilfov, nu se întâmplă la fel. „Am intrat în platforma oficială „Corona Forms” și am aflat, după 5-6 zile, ca avem pacienți pozitivi. Comunuicarea e la pământ, nu le răspunde nimeni la DSP și nu există un canal direct între medicul de familie și DSP. Noi sunăm la aceleași numere de telefon la care apelează toată lumea. Sunt boli pentru care nu avem tratamente. România nu a fost în stare să introducă obligativitatea la vaccinurile pentru copii, cu atât mai mut nu se va putea face acest lucru la pacienții cu Covid. Cei care sunt contra vaccinarii fac ca tot mai mulți oameni să devină ezitanți, iar de aici începe lipsa încrederii în atuorități”, conchide Sandra Alexiu.

Sursa: Realitatea de Realitatea Medicala