O analiză preliminară a vaccinului dezvoltat de către companiile Pfizer și BioNTech depășește cu mult așteptările marii majorității a experților. Cele două corporații spun că primele doze vor fi administrate lucrătorilor din domeniul sănătății până la sfârșitul anului.

Un vaccin împotriva Covid-19 este aproape de finalizare, odată cu anunțul primelor rezultate preliminare ale studiilor pe scară largă, care arată  că produsul dezvoltat de Pfizer și BioNTech este eficient în proporție de 90%. Potrivit producătorilor, analiza arată o performanță mult mai bună decât a sperat majoritatea experților și a celor implicați în proiect.

Producătorii unui vaccin anti-Covid susțin că acesta a ajuns la o protecție de 90%

Chiar dacă până acum doar 50% din cei care și-au administrat vaccinul nu au avut efecte secundare, procentul a convins autoritățile de reglementare să aprobe un vaccin eficient într-o proporție așa de redusă. Totuși, companiile producătoare susțin că nu au existat efecte secundare grave.

„Astăzi este o zi grozavă pentru știință și umanitate. Primul set de rezultate din studiile vaccinului, care au ajuns la faza 3, oferă dovada capacității produsului nostru de a preveni Covid-19”, a declarat Albert Bourla, președintele Pfizer. 

„Atingem această etapă critică în programul nostru de dezvoltare într-un moment în care lumea are cea mai mare nevoie de un vaccin, ratele de infecție stabilind noi recorduri, spitalele se apropie de supracapacitate și economiile abia mai fac față crizei”, a mai spus Bourla. 

Procesul de testare va continua până când vor exista 164 de cazuri confirmate, astfel încât rata eficacității să se schimbe. Totuși, reprezentanții Pfizer spun că 90% dintre infecții au fost prevenite, fapt care va entuziasma politicienii și liderii, pentru că se întrevede un potențial sfârșit al pandemiei.

Studiile de fază 3 au implicat peste teste pe 43.000 de persoane. Persoanele afro-americane și cele din etnii minoritare par să fi fost la fel de bine protejațe ca toți ceilalți oameni, susține compania Pfizer.

Colectarea datelor în urma testelor va dura până în a treia săptămână a lunii noiembrie, spune compania Pfizer. Dosarul va fi apoi transmis autorităților de reglementare pentru aprobare. Licențierea rapidă ar putea însemna că primele doze vor fi administrate lucrătorilor din domeniul sănătății până la sfârșitul anului.

Sursa: Realitatea de Realitatea Medicala