Cristian Roman, manager spital: „Decizia ÎPS Mitropolit Laurenţiu Streza va salva vieţi!” Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu mulţumeşte public Mitropoliei Ardealului pentru donarea unui generator de oxigen, în condiţiile în care numărul pacienţilor cu Covid-19 care necesită oxigenoterapie cu debite mari este în această perioadă deosebit de crescut, scrie AGERPRES.

Decizia ÎPS Mitropolit, Laurenţiu Streza, de a veni în sprijinul spitalului nostru cu acest generator de oxigen cu capacitate de 16 metri cubi va salva vieţi. Volumul de oxigen consumat în prezent la Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu a crescut de aproximativ 10 ori faţă de anii trecuţi, astfel încât actuala staţie de oxigen a spitalului, cu o capacitate de 6 metri cubi/oră nu mai face faţă. Pentru a putea asigura debitele necesare pacienţilor, lucrăm în paralel şi cu tuburi de oxigen, însă este mult mai dificil şi costisitor. Gestul pe care Mitropolia Ardealului îl face astăzi, chiar înainte de hramul Bisericuţei din incinta spitalului, Sfântul Nectarie, este un sprijin real pentru bolanvii cu Covid şi apreciem că medicii şi Dumnezeu lucrează împreună pentru redobândirea sănătăţii semenilor noştri în această perioadă grea„, a declarat Cristian Roman, Manager Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu.

În prezent, la Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu sunt 60 de paturi destinate tratării bolnavilor COVID, foarte mulţi dintre aceştia suferind de insuficienţă respiratorie severă, necesitând suport în ATI, dar negâsindu-se încă locuri disponibile în ţară, pentru a fi preluaţi. Cazurile grave au nevoie de un consum foarte mare de oxigen, în prezent existând cazuri care necesită până la 15 l de oxigen/minut.

Chiar dacă spitalul nostru este desemnat spital suport Covid pentru cazuri uşoare şi medii, tratăm la ora actuală şi numeroase cazuri grave, din cauza avalanşei de îmbolnăviri înregistrate în ultima perioadă în judeţul nostru, fapt ce a determinat depăşirea capacităţii de spitalizare a Spitalului Judeţean şi de Urgenţă Sibiu, unde, conform ordinului Ministerului Sănătăţii, sunt spitalizate cazurile severe.

De la începutul pandemiei şi până în prezent, în Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu au fost trataţi peste 500 de pacienţi Covid.

*** Având în vedere noile condiţii pandemice din ţară şi din judeţul Sibiu, precum şi numărul mare de persoane infectate la nivelul Municipiului Sibiu, Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropoliult Laurenţiu a convocat vineri, 6 noiembrie, şedinţa Permanenţei Consiliului Eparhial la reşedinţa mitropolitană din Sibiu la care s-a discutat şi s-a aprobat, la iniţiativa Înaltpreasfinţiei Sale, achiziţionarea unui generator de oxigen premium pentru aplicaţii medicale care va deservi nevoile Spitalului de Pneumoftiziologie din Sibiu. Generatorul în valoare totală de 80.000 euro (sumă suportată integral din fondurile Arhiepiscopiei Sibiului) va fi achitat în două tranşe de către Centrul eparhial (50% la semnarea contractului şi 50% la livrareacu celeritate a generatorului).

Sursa: Realitatea de Sibiu