Plenul Camerei Deputaţilor a dezbătut şi votat, astăzi, solicitarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie de ridicare a imunităţii deputatului Nicolae Bănicioiu, fost ministru al Sănătăţii, în cazul căruia s-a cerut urmărirea penală pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă şi luare de mită în formă continuată. Camera Deputaților a votat pentru ridicarea imunității deputatului Pro România, Nicolae Bănicioiu. Votul a fost 202 pentru și 12 împotrivă, potrivit realitatea.net

Şedinţa în care va fi dezbătut acest punct al ordinii de zi a început la ora 11:00, iar votul va fi secret cu bile, ceea ce necesită prezenţa fizică a deputaţilor. Cu toate acestea, parlamentarii USR, PSD, PNL și PMP au anunțat că votează la vedere pentru ridicarea imunității lui Nicolae Bănicioiu.

„Vom vota pentru ridicarea imunitatii, vom vota la vedere. Eu nu stiu daca domnul Banicioiu este vinovat sau nu dar justita trebuie sa decida acest lucru. Partidul Social Democrat a facut scut de-a lungul timpului in fata parlamentariilor care nu s-au prezentat in fata justitiei, asa cum o fac toti romanii”, a afirmat Catalin Drula, liderul USR din Camera Deputatilor.

„Noi nu suntem mai presus de lege, nici chiar noi, parlamentarii. Din acest motiv PNL va vota mereu afirmativ ca toti colegii care au probleme de natura penala sa se duca in fata instantei sa isi sustina nevinovatia. Colegii din PNL vor vota la vedere pentru ridicarea imunitatii”, a afirmat liderul PNL din Camera Deputatilor, Florin Roman.

„Stimati colegi chiar ma chinui sa gasesc o zi in care sa avem consens, dar vad ca nu am sa prind aceasta zi in acest mandat. Observ la grupul USR o tristete pentru ca nu mai pot acuza PSD-ul in prezent, asa ca se intorc la greselile din trecut. Colegii din PSD vor vota la vedere pentru ridicarea imunitatii”, a declarat Alfred Simonis, liderul PSD din Camera Deputatilor.

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a decis, vineri, să voteze pentru ridicarea imunităţii lui Bănicioiu. S-au înregistrat 19 voturi „pentru” şi 2 voturi „împotrivă”.

Preşedintele comisiei, Nicuşor Halici, a declarat că, prin votul dat, deputaţii jurişti au dorit să nu împiedice cu nimic aflarea adevărului.

Potrivit acestuia, „Nicolae Bănicioiu a susţinut că nu are nimic de ascuns în faţa instanţei şi Parchetului şi nu se consideră vinovat de ceea ce a fost identificat în dosarul deschis in rem”.

Halici a susţinut că în solicitarea DNA „sunt specificate elemente care duc în zona de infracţiune”.

Prezent şi el la şedinţa Comisiei juridice, Nicolae Bănicioiu a declarat că toate acuzaţiile la adresa sa sunt „minciuni”.

„Sunt nişte minciuni. Poziţia mea este foarte clară. Eu vreau să ajungem cât mai repede cu discuţia pe fond. Până acum nu am fost audiat, nu înţeleg de ce nu am fost audiat. Mi-a spus doamna avocat şi înţeleg din multe păreri juridice că puteam fi audiat de câte ori era nevoie. Nu mai candidez. Să stea lumea liniştită. Vreau eu să lămurim practic chestiunea asta şi văd cum e posibil totuşi ca în România denunţătorul să fie crezut absolut oricând, dar să rămână cu tot, să i se ofere protecţie, imunitate şi orice. Pot să-mi ia imunitatea şi orice că oricum le-am dat-o eu”, a spus Bănicioiu.

Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Gabriela Scutea, a trimis Camerei Deputaţilor, miercurea trecută, o scrisoare prin care transmite solicitarea DNA în vederea exercitării dreptului de a cere urmărirea penală faţă de deputatul Nicolae Bănicioiu, fost ministru. Faptele de care este acuzat s-ar fi petrecut în perioada 2012-2014 şi 2014-2015, când Bănicioiu a fost ministru. 

Sursa: Realitatea din Justitie