O echipă a Universităţii din Tokyo a demonstrat cu ajutorul unui experiment inedit cum pot preveni măştile faciale infectarea  cu noul tip de coronavirus, subliniind că protecţia este mai mică în cazul celor textile comparativ cu cele chirurgicale, relatează realitatea.net

Potrivit declaraţiilor lui Yoshihiro Kawaoka, de la Institutul de Ştiinţe Medicale al Universităţii din Tokyo, acordate postului public de televiziune NHK, nu s-au realizat anterior alte experimente similare în cadrul cărora să se folosească virusuri reale.

Cercetătorul susține că experimentul s-a realizat folosind un simulator de infecţie cu virusul SARS-CoV-2 ce a constat din două capete de manechine plasate în faţa unei vitrine. În primul caz s-a folosit un nebulizator pentru a împrăştia virusul, iar în cel de-al doilea caz un ventilator care imită respiraţia umană.

În primul caz protecția s-a făcut cu o mască de pânză, iar experimentul a demonstrat că aceasta a asigurat o reducere a infectării cu COVID-19 cuprinsă între 20 şi 40 % din absorbţia virusului, în vreme ce în cazul protejării cu o mască de unică folosință chirurgicală gradul de reucere a infectării a fost între 47 şi 50%.

În schimb, în cazul folosirii unei măști de protecție de tipul N95, purtată corespunzător astfel încât să acopere nasul și gura, reducerea infectării a fost între 79 și 90%.

Conform rezultatelor experimentului, se poate oberva clar că atunci când emiţătorul a folosit o mască din pânză sau chirugicală de unică folosinţă, reducerea infectării în cazul receptorului a fost de peste 70 % pentru ambele cazuri, comparativ cu masca de tip N95 folosită corspunzător, situație în care gradul de protecție a fost de aproape 100%.

Indiferent de situația în care ne-am afla, spune Kawaoka, folosirea măştilor faciale nu evită complet infectarea cu COVID-19.

„Important este să nu avem prea multă încredere în măşti”, a avertizat acesta, din calitatea sa de şef al echipei care a condus experimentul.

 

Sursa: Realitatea de Realitatea Medicala