Mai multe state europene se confruntă cu o criză în aprovizionarea cu antiviralul Remdesivir, stocurile lor fiind pe sfârşite în timp ce numărul noilor cazuri de COVID-19 şi cel al spitalizărilor cresc, iar SUA au cumpărat pentru vara care a trecut cea mai mare parte a producţiei acestui medicament al companiei americane Gilead, relatează Reuters.

Olanda a confirmat marţi că şi-a epuizat stocul de Remdesivir şi discută cu Comisia Europeană pentru a primi noi doze.

Executivul comunitar achiziţionează acest medicament în mod centralizat şi gestionează distribuirea lui către statele membre ale UE, în luna iulie fiind asigurată astfel aprovizionarea cu doze suficiente pentru tratarea a 30.000 de pacienţi COVID-19.

Dar şi SUA au încheiat atunci cu compania Gilead un contract pentru achiziţia a 500.000 de doze, adică aproape întreaga producţie până în luna septembrie.

Ministrul polonez al sănătăţii, Adam Niedzielski, a declarat marţi că unele spitale din ţara sa nu mai au Remdesivir, deşi ultima livrare a fost vineri.

Spania s-a confruntat şi ea în august cu indisponibilitatea acestui medicament, dar acum afirmă că are doze suficiente pentru săptămânile următoare.

Şi Ministerul Sănătăţii german afirmă de asemenea că dispune de suficiente doze de Remdesivir pentru lunile următoare.

În schimb, Marea Britanie, care este inclusă în schema de achiziţii a UE, şi-a raţionalizat stocul de Remdesivir, folosind acest medicament numai în cazul pacienţilor care au cel mai mult nevoie de el, potrivit agerpres.

În România, Alexandru Rafila, reprezentatul României la OMS, avertizează că Ministerul Sănătății trebuie să achiziționeze Remdesivir înainte ca stocurile din România să se termine. Acesta susține că firma americană care produce cel mai eficient tratament împotriva COVID îl va vinde direct către spitalele americane, ceea ce va pune în pericol cumpărarea acestuia de către țara noastră. Deja spitalele rămân fără acest medicament, relatează Realitatea PLUS. 

Deja pe listele Comisia Europeană sunt peste 2000 de pacienti incluşi în schemele de trament. După ce va fi livrată şi a treia tranşă, va trebui să începem să ne gândim să ne descurcăm şi singuri, spune Rafila. 

La Institutul Matei Balş din Capitală au fost procurate 200 de doze de Remdesivir, în contextul în care la acest spital ajung cei mai mulţi pacienţi cu Covid-19.

Sursa: Realitatea de Realitatea Medicala