Un băiat de opt ani din Buzău este primul copil grav bolnav de COVID-19 din România care ajunge la Terapie intensivă. Potrivit medicilor, acesta a dezvoltat și un sindrom inflamator periculos, boala Kawasaki, care a fost asociat cu noul coronavirus.

Este primul caz grav de infecție cu virusul SARS-CoV-2 în rândul copiilor înregistrat în România.

Potrivit medicilor starea copilului este stabilă, nefiind nevoie de intubație. Plămânii în schimb îi sunt grav afectați de SARS-CoV-2. În urma infecției a făcut, însă, un sindrom rar – sindromul inflamator multisistem (boala Kawasaki). Din acest motiv, copilul a fost transferat la Terapie Intensivă.  Starea lui este stabilă, miercuri nu avea nevoie de aparate pentru a respira.

Simptomele au apărut în weekend, când băiatul de opt ani a început să facă febră şi să nu se simtă bine.

Băiatul a ajuns în urmă cu o săptămână la Unitatea de Primiri Urgențe a spitalului din Buzău cu dureri de cap și febră. Părinții băiatului au și ei COVID-19, iar testul băiatului a ieșit inițial negativ.

A ajuns la spitalul din Buzău după ce la sfârșit de săptămână a făcut febră, a avut dureri de cap și a avut o stare somnolentă. Aici medicii au suspectat o menigo-encefalită, motiv pentru care a fost transferat la București. 

Copilul a fost transferat de la spitalul din Buzău la Spitalul Gomoiu din București.

La internare i s-a făcut un nou test PCR pentru COVID care a ieșit pozitiv.

„Un copil venit într-o stare gravă, actualmente staţionar, cu o boală multisistemică inflamatorie post SARS-COV-2. Poate pune în pericol viaţa copilului, este un caz rar, din câte ştiu nu au mai fost în România cazuri de Terapie Intensivă Pediatrică”, a declarat Diana Ionescu, director medical Spitalul Gomoiu.

Directorul medical Spitalul Gomoiu a spus că ”este un protocol aparte, pe de o parte din cauza infecţiilor cu SARS-CoV-2, pe de altă parte din cauza şocului septic”, potrivit realitatea.net

„Un copil cu o infecţie cu COVID spre finalizare care a făcut o infecţie bacteriană peste. E primul caz din România, dar o să fie bine”, a declarat Diana Zaharia, medic Unitatea de Primiri Urgențe Spitalul Gomoiu.

Miercuri, 16 septembrie, în România, a fost anuntat cel mai grav bilanț zilnic de până acum: peste 1.700 de oameni au fost confirmați ca fiind infectaţi cu coronavirus în 24 de ore.

În urmă cu o săptămână, managerul Institutului Matei Balș, Adrian Streinu-Cercel, anunța că la ATI erau internați 21 de copii. În urmă cu o lună, șeful DSP București, Ionel Oprea, avertiza ca după începerea școlii, spitalele trebuie să fie pregătite pentru a primi posibilii pacienți copii afectați de noul coronavirus.

 

Sursa: Realitatea de Bucuresti