Șeful secției de Boli Infecțioase a Spitalului ”Victor Babeș” din Timișoara, Virgil Musta, a declarat, la un post TV, că nu toți pacienții care s-au vindecat de Covid-19 au dezvoltat imunitate în fața bolii. În acest context, medicul atenționează că unele dintre persoanele testate pozitiv se pot infecta din nou și recomandă pacienților externați să mai stea în izolare 14 zile.

Medicul a confirmat informația furnizată de Organizația Mondială a Sănătății referitoare la faptul că nu este obligatoriu ca pacientul care a făcut infecția cu Sars-Cov-2 să dezvolte și imunitate.

”Da, e adevărat. Sunt persoane care, genetic, nu sintetizează anumite proteine, anticorpi la structurile antigene, nu numai în acest caz, ci și în alte situații, pe de o parte. Pe de altă parte, sunt persoanele care au o imunitate scăzută, iar acestea nu realizează ansamblul necesar ca să facă un număr de anticorpi protectori. Există posibilitatea, într-adevăr, de a determina cantitativ acești anticorpi”, a declarat Virgil Musta.

În acest context, medicul recomandă pacienților care au fost externați să mai rămână în izolare două săptămâni.

”Imediat după ce le facem externarea, le facem pacienților și recomandarea ca încă 14 zile să rămână la domiciliu, în autoizolare, pentru că, pe de-o parte, dacă cumva încă sunt contagioși, să nu dea virusul altora, și, pe de altă parte, până se formează această imunitate, să nu contacteze de la alții. Ei pot face o recădere, cu o formă mai severă de Covid-19″, a declarat Virgil Musta.Șeful secției de Boli Infecțioase a Spitalului ”Victor Babeș” din Timișoara a anunțat și că a decis, împreună cu echipa sa, schimbarea tratamentului, introducând un anticoagulant în medicația pacienților. Acesta a precizat că dinamica bolii este foarte mare, astfel că abia peste o lună, o lună și jumătate va putea da detalii despre eficiența tratamentului.

”Dinamica cunoștințelor despre această boală este foarte mare. Dacă acum o lună sau două știam că boala afectează numai plămânii, între timp am aflat că afectează și alte organe și-am aflat că o mare parte dintre formele severe evoluează așa din cauza unei hipercoagulabilități, o tulburare în coagularea sângelui, care produce tromboze la nivelul plămânului, inimii, sistemului nervos sau în alte organe. Noi ne adaptăm terapia, chiar dacă terapia antivirală a rămas aceeasi, fiind cea din protocolul național. Terapia patogenică, de a preveni aceste complicații care sunt cauzatoare de moarte sau care fac ca evoluția în cazul multor pacienți să fie severă, noi am hotărât să prevenim această patogenie tratând din timp. Nu numai în ceea ce înseamnă tulburare de coagulabilitate, ci și în ceea ce înseamnă sindromul inflamator (…) Experiența nu este foarte lungă. Probabil că într-o lună, o lună jumătate vom avea niște rezultate pe care vi le voi putea transmite. Aparent, această atitudine terapeutică este de succes”, a precizat Musta.