Ministerul Sănătății a pus în dezbatere publică un proiect de hotărâre de Guvern prin care stabilește lista bolilor grave contagioase pentru care se instituie izolarea la domiciliu sau în spital a persoanelor infectate. Unele din aceste boli pot fi evitate prin vaccinare și sunt incluse în schema națională de imunizare din România, care însă nu este obligatorie. Rujeola este una din ele, țara noastră confruntând-se de patru ani cu epidemia de rujeolă.

Proiectul de hotărâre de Guvern a fost inițiat în baza Legii nr. 136 din 18 iulie 2020 privind izolarea și carantina, care stabilește că „lista bolilor infectocontagioase pentru care se instituie izolarea persoanelor la domiciliul acestora, la locația declarată de acestea sau, după caz, în unități sanitare sau în locații alternative atașate acestora, precum și lista unităților sanitare de bază în care se tratează persoanele bolnave se stabilesc prin hotărâre a Guvernului”, scrie realitatea.net

Legea 136/2020 reglementează măsurile de izolare și carantină, inclusiv internarea obligatorie pentru 48 de ore, care pot fi impuse în cazul unor situații de risc epidemiologic și nu face referire la o anumită boală. Aceasta se aplică în cazul epidemiei de COVID-19, dar se poate aplica și în privința altor boli.

Potrivit proiectului, izolarea se instituie cu acordul persoanelor supuse examinării, iar în lipsa acestuia, atunci când medicul constată riscul iminent de transmitere comunitară a unei boli infectocontagioasă, solicită izolarea într-o unitate sanitară sau, după caz, într-o locaţie alternativă ataşată unităţii sanitare, în scopul efectuării examinărilor clinice, paraclinice şi a evaluărilor biologice, până la primirea rezultatelor acestora, dar nu mai mult de 48 de ore.

Izolarea la domiciliu sau la locaţia declarată se instituie dacă riscul contaminării altor persoane sau al răspândirii bolii infectocontagioase este redus. Aceasta nu poate fi dispusă în situaţiile în care informaţiile ştiinţifice oficiale referitoare la tipul agentului înalt patogen, calea de transmitere şi rata de transmisibilitate impun izolarea persoanelor exclusiv într-o unitate sanitară sau o locaţie alternativă ataşată acesteia.

Potrivit proiectului inițiat de Ministerul Sănătății, sunt 25 de boli infectocontagioase pentru care se instituie izolarea persoanelor la domiciliul acestora, la locaţia declarată de acestea sau, după caz, în unităţi sanitare sau în locaţii alternative ataşate acestora. Lista celor 25 de boli a fost propusă de Institutul Național de Sănătate Publică. Proiectul mai cuprinde și o listă a unităților sanitare de bază în care se tratează persoanele care au una din cele 25 de boli infectocontagioase.

LISTA bolilor infectocontagioase

1. Poliomielita
2. Difteria
3. Rujeola
4. Pertussis
5. Febra tifoidă
6. Febra paratifoida
7. Boala meningococică (MCSE)
8. Tuberculoza pulmonara cu microscopie pozitiva
9. Antrax pulmonar
10. Rabia umana

11. Holera
12. Pesta
13. Variola / varioloidul
14. Gripa umana cauzata de un nou tip de virus gripal
15. Cazuri umane de gripa aviara inalt patogena
16. Febra hemoragica Lassa
17. Ebola
18. Febra hemoragica Marburg
19. Febra hemoragica Crimeea Congo
20. Febra galbena
21. Nipah
22. SARS
23. MersCov
24. SarsCov2
25. Boala cauzata de un agent patogen infectios necunoscut/emergent

Pentru mai multe dintre bolile cuprinse în această listă există vaccinuri. Cele mai frecvente sunt chiar incluse în schema națională de vaccinare din România, cum sunt: Poliomielita, Difteria, Rujeola, Pertussis sau Tuberculoza.

Vaccinarea nu este obligatorie în România, iar proiectul legii vaccinării promis încă din vremea guvernării PSD, așteaptă votul final al deputaților.

România se confruntă de patru ani cu o epidemie de rujeolă, în urma scăderii rate de imunizare, provocată de campaniilor antivaccinare, dar și de aprovizionarea la timp cu vaccinuri de către autorități. Creșterea vertiginoasă a cazurilor de rujeolă în 2016 a făcut ca autoritățile să confirme epidemia în septembrie 2016, după aproape 700 de cazuri de îmbolnăvire și moartea a trei bebeluși. Până la 17 iulie 2020, ultimele informații disponibile date de INSP, numărul total de cazuri confirmate cu rujeolă în România a ajuns la 20.204 de persoane bolnave, dintre care 64 au murit. Marea majoritate a îmbolnăvirilor s-au produs în cazul copiilor nevaccinați. În 2018, în România, rata de vaccinare pentru primul vaccin antirujeolic (MCV1) a fost de 90%, iar pentru cel de-al doilea (MCV2) de 81%, în creștere față de anii precedenți (87% MCV1 în 2017; 75% MCV2 în 2017).