Profesorul de Sănătate publică Răzvan Cherecheş susține că redeschiderea școlilor este un pericol! Reacția profesorului clujean vine după anunțul președintelui Klaus Iohannis de începere a noului an școlar pe 14 septembrie în anumite condiții din cauza epidemiei de coronavirus.

„Vom avea morţi din cauza redeschiderii şcolilor”, avertizează profesorul universitar, într-o declarație la EuropaFM.

El susține că este imposibil de cunoscut în ce scenariu se află fiecare localitate, atât timp cât în comunităţi se testează, încă, foarte puţin, iar mulţi bolnavi asimptomatici nu sunt depistaţi.

„În condițiile în care îi aduci pe copii la școală, și copiii duc acasă infecția, și-și infectează bunicii și o să avem morți atribuibile prezenței la școală. (…) Comunitatea de copii este de fapt principalul catalizator și al sezonalității gripei , al infecțiilor virale. (…) Și mai dramatic ar fi pentru studenți, care vin zeci de mii într-un oraș, când se duc acasă distribuie în orașele lor”, a declarat profesorul de Sănătate publică Răzvan Cherecheș, de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

Şcoala începe la 14 septembrie, pentru majoritatea elevilor, a anunțat, miercuri,  preşedintele Klaus Iohannis după o ședință cu mai mulți miniștri, printre care și ministrul Educației, Monica Anisie. Deciziile vor fi luate, însă, la nivel local, în funcţie de evoluţia epidemiologică. șeful statului a anunșat trei scenarii pentru prezența efectivă, fizică, a elevilor în clasă, în funcție de numărul bolnavilor din localitatea respectivă.