Nivelul de anticorpi produs de corpul uman în urma infecției cu coronavirus poate scădea drastic în câteva luni, expunându-l la o posibilă a doua infecție. Aceasta este concluzia îngrijorătoare la care a ajuns un studiu realizat de King’s College privind răspunsul imun a mai mult de 90 de foști pacienți, incluzând pacienții și lucrătorii din domeniul sănătății de la Guy’s și St Thomas’s, trust de care depinde și spitalul din Londra unde, înainte Paști, premierul Boris Johnson a fost internat la UCI, potrivit La Stampa.

Din analiza datelor de laborator colectate în ultimele luni, cercetătorii au înregistrat că nivelul de anticorpi atinge apogeul după aproximativ trei săptămâni de la debutul simptomelor și apoi scade treptat, slăbind astfel puterea răspunsului. La trei luni de la infecție, potrivit The Guardian, doar 17% dintre cei care au contractat virusul păstrează aceeași putere de răspuns imun, destinat să scadă în anumite cazuri până când nu mai sunt chiar detectabili.  

Conform concluziilor oamenilor de știință ai universității londoneze, virusul ar putea astfel să revină să infecteze aceleași persoane din nou, an după an, așa cum se întâmplă cu gripele obișnuite. O ipoteză care trebuie confirmată prin teste clinice suplimentare, dar care, în orice caz, trebuie luată în considerare și pentru implicațiile pe care le poate avea asupra eficacității probabil temporare a unui posibil vaccin viitor. 

„Producția de anticorpi de către cei care se îmbolnăvesc a rezistat de fapt doar o perioadă scurtă în cazurile noastre” a confirmat dr. Katie Doores, șefa studiului. „Și dacă infecția generează niveluri de anticorpi atât de limitate în timp, chiar și acoperirea unui viitor vaccin va avea, teoretic, o durată limitată.” a mai spus aceasta.