La Timișoara a avut loc o  interventie de embolizare  a unei marformatii arterio venoase profunda pe cale venoasa,  pentru un pacient in varsta de 14 ani, interventie realizata in premiera nationala, cu succes, la inceputul acestei saptamani.

Procedura de embolizare presupune ocluderea malformatiei cerebrale pe cale minim invaziva (abord arterialfemural si mai apoi cateterismul arterelor carotide sau vertebrale si de aici cateterismul supraselectiv al vaselor intracerebrale pe care sa afla situata malformatia cerebrala) prin injectarea unui copolimer special la nivelul patului vascular sub control radiologic efectuat pe aparatul angiograf aflat in dotarea unitatii noastre.

“Zilele acestea o echipă coordonată de dr. Cristian Mihalea – CHU Bicetre, Paris, Franța și formată din dr. Adrian Tutelcă și dr. Cătălin Juratu a efectuat 6 intervenții în permieră națională de embolizare a malformațiilor vaselor de sânge de la nivelul creierului (anevrisme) – patologii grave ce duc la accidente vasculare cerebrale și de multe ori, deces. Cea mai importantă intervenție salvatoare a fost în cazul unui copil de 14 ani care suferise deja o ruptură a unei astfel de malformație”, spune Raul Pătrașcu, managerul Spitalului Județean din Timișoara

Totodata, in cursul acestei saptamani au fost tratate cu succes prin embolizare alte 5 anevrisme cerebrale iar pacientii cu varste cuprinse intre 37 si 69 de ani au avut nevoie, in medie, de 3 zile de internare.

Sursa: Realitatea de Timis