Oamenii de ştiinţă au identificat o afecțiune inflamatorie rară și uneori fatală, care se poate dezvolta ca o complicaţie a infecţiei cu noul coronavirus. Este vorba despre o tulburare neurologică numită ADEM, identificată la unii pacienţi diagnosticaţi cu COVID-19 care nu prezentau simptome respiratorii severe, această tulburare fiind prima și principala cauză legată de coronavirus, potrivit tabuhighlife

Studiul oamenilor de știință de la de la University College London (UCL) descrie cazul a 43 de pacienţi diagnosticaţi cu coronavirus care au suferit fie disfuncţii temporare ale creierului, accidente vasculare cerebrale şi leziuni ale nervilor, fie leziuni cerebrale mult mai grave.

Michael Zandi, conducătorul studiului, nu exclude „o epidemie pe scară largă de leziuni cerebrale asociate pandemiei – probabil asemănătoare cu epidemia de encefalită letargică din anii ’20 şi ’30 după pandemia de gripă din 1918”.

Cercetarea identifică 10 cazuri de encefalopatii tranzitorii cu delir, ceea ce corespunde cu alte studii care au găsit aceleaşi dovezi; 12 cazuri de inflamație a creierului, opt cazuri de accidente vasculare cerebrale și alte opt cu leziuni nervoase, în principal sindromul Guillain-Barré.

Oamenii de ştiinţă au arătat că, dacă în mod obişnuit au un pacient cu ADEM pe lună la clinica lor specializată din Londra, acest număr a crescut la cel puţin unul pe săptămână pe durata efectuării studiului.