Premierul Ludovic Orban i-a cerut, joi, în şedinţa de guvern, ministrului Sănătăţii, Nelu Tătaru, să pregătească directorii de Direcţii de Sănătate Publică (DSP) şi pe cei de spitale pentru o creştere a numărului de pacienţi cu COVID-19.

„Domnule ministru, mâine organizați o videoconferință cu directorii de DSP-uri şi, de asemenea, cu directorii de spitale. Trebuie să fim pregătiți pentru creșterea numărului de pacienți, pentru creșterea numărului de persoane care sunt diagnosticate pozitiv. La fiecare creștere a numărului de persoane diagnosticate pozitiv, DSP-urile, de exemplu, trebuie să se mobilizeze suplimentar pentru efectuarea anchetelor epidemiologice. Viteza de derulare a anchetei epidemiologice este vitală pentru reducerea răspândirii virusului, pentru că identificarea rapidă a persoanelor care au intrat în contact cu o persoană care a fost diagnosticată pozitiv poate permite măsura izolării imediate și împiedicarea transmiterii virusului către persoanele cu care intră în contact, cu atât mai mult cu cât mulțimea interacțiunilor între oameni a crescut semnificativ în urma măsurilor de relaxare și este necesară viteza asta. Solicitarea mea este să îi mobilizați, pentru că am simțit, așa, o ușoară oboseală și ei trebuie să înțeleagă că nu a trecut pericolul și, dimpotrivă, cu atât mai mult acum trebuie să fie mobilizați.” a cerut premierul Ludovic Orban ministrului Nelu Tătaru la începutul şedinţei de guvern.

Totodată, premierul a mai cerut creșterea capacității de tratare în secțiile de terapie intensivă și în cazul în care spitalele suport nu mai au paturi pentru bolnavii nou internați, ministrul Sănătăţii să ştie unde pot fi duşi pacienţii.

“Fiți pregătiți cu măsuri de rezervă privitoare și la creșterea numărului de pacienți. Adică noi trebuie să știm, de exemplu, ai un număr mai mare de persoane infectate, dacă rămânem fără paturile necesare, să spun, într-un județ, în spitalele de suport, noi trebuie să știm foarte clar care este arealul, unde ducem pacienții, care sunt măsurile pe care le luăm, cum creștem numărul de paturi. De asemenea, aveți grijă să creștem capacitatea de tratare în ATI, pentru că s-a constatat o creștere a numărului de persoane care au nevoie de tratare în secțiile de terapie intensivă. Am înțeles că s-a finalizat achiziția, am recepționat deja 200 de ventilatoare care trebuie să fie pregătite, să fie transmise, în funcție de nevoile de tratare care există, plus sunt contractate deja încă un număr semnificativ de noi ventilatoare.” a mai spus premierul Ludovic Orban.