Ministrul congolez al Sănătăţii, Eteni Longondo, a proclamat în mod oficial joi sfârşitul epidemiei de Ebola în estul Republicii Democrate Congo (RDC), a doua ca gravitate după descoperirea virusului în 1976.

Declarată la 1 august 2018, Ebola, a doua epidemie de febră hemoragică de pe teritoriul congolez, a ucis 2.277 de persoane, a declarat ministrul Sănătăţii, care a vorbit despre epidemia „cea mai lungă, cea mai complexă şi cea mai ucigaşă” din istoria ţării, informează AFP, citată de Agerpres.

Epidemia de Ebola din Africa de Vest a făcut peste 11.000 de victime în trei ani, în perioada 2013-2016.

Primul focar de Ebola a fost semnalat în Yambuku în nord-estul Republicii Democrate Congo în 1976 şi a totalizat 318 de cazuri recenzate şi 224 de decese.

„Această a doua epidemie a fost foarte specială”, „într-un context foarte complex”, a subliniat ministrul congolez, evocând „un activism al grupărilor armate, care au cauzat o nesiguranţă cronică”.

Într-un comunicat, reprezentanţii Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) au avansat cifra de „11 morţi în rândul personalului medical”.

Un medic care lucra pentru Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a fost asasinat la sfârşitul unei şedinţe publice în aprilie 2019 în Butembo, unul din epicentrele epidemiei.

OMS a decretat în iulie 2019 că epidemia de Ebola era o urgenţă sanitară de dimensiune internaţională, temându-se de propagarea bolii în ţările vecine – Rwanda şi Uganda, unde au fost înregistrate câteva cazuri. Până pe 18 iulie anul trecut, muriseră deja 1.600 de oameni.

Vaccinarea a fost utilizată masiv pe mai mult de 320.000 de persoane în timpul epidemiei, care a afectat în principal provincia Nord-Kivu.

Congo nu a scăpat de tot de Ebola, în vestul țării fiind declarat un nou focar.

O altă epidemie de Ebola a fost declarată recent la o distanţă de 1.000 de kilometri spre vestul ţării, în Mbandaka, fără să aibă legătură cu epidemia ce a fost declarată joi încheiată.

În total, 24 de cazuri (21 confirmate şi trei probabile) au fost înregistrate, cu 13 decese asociate, potrivit OMS.