Bolnavi de coronavirus care au luat un medicament contra arsurilor gastrice au mai mari șanse să supraviețuiască infecției. Asta e o posibilă concluzie la care au ajuns cercetătorii de la o universitate americană. În același timp, aceștia avertizează că nu au reusit să elimine total posibilitatea unei pure coincidențe.

Pacienții care au luat Famitidină în perioada în care au fost internați în spital pentru tratarea infecției cu coronavirus au șanse de două ori mai mari să supraviețuiască bolii, față de cei care nu au luat acest medicament, potrivit unu istudiu al cercetătorilor de la Centrul medical al Universității Irving din Columbia.

„Comparativ cu restu lpacienților, aceia care au primit Famotidină prezintă un risc de două ori mai mic de a muri sau de a fi intubați”, au declarat autorii studiului, potrivit CNN.

Aceștia au ajuns la concluzia că deteriorarea funcțiilor respiratorii este mai mare la cei care nu au luat medicamentul .

Printre cei 1.536 pacienți participanți la studiu care nu au luat acest medicament – 332 (adică 22% dintre toți pacienții) au murit sau au fost intibati sau conectati la un ventilator, în timp ce în cazul a 84 de pacienți care au luat Famotidină, opt dintre aceștia (adică 10%) au murit sau au fost conectați la ventilator.

Totuși, studiul nu poate dovedi daca, într-adevăr, medicamentul a deteminat o rată scăzută de deces și este posibil să fie doar o coincidență, spun oamenii de știință.

Famotidina este un medicament folosit în cazul arsurilor la stomac și este pe piață de aproape 40 de ani.