Prof. univ. dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului de Boli Infecţioase „Prof. Matei Balş” din Bucureşti, a anunțat joi că s-a început tratamentul cu plasmă și Remdesivir la pacienții bolnavi de COVID-19.

„Am administrat plasmă de convalescenţă la un pacient din Terapie Intensivă. (…) Programul a demarat, a fost pus în practică. (…)  În momentul în care avem cazuri severe, punem la bătaie toate mijloacele terapeutice de care dispunem. Am tratat şi primul pacient cu Remdesivir”, a declarat profesorul Streinu-Cercel, în cadrul unei emisiuni tv, potrivit Agerpres.

Tratamentul cu plasmă nu reprezintă niciun risc, pentru că pacientul primeşte o cantitate de anticorpi care să-l ajute în lupta cu boala, a mai spus Streinu-Cercel.

„Utilizarea de plasmă la pacienţi este ultracunoscută. (…) Incumbă un beneficiu terapeutic, pentru că, cel puţin teoretic, această plasmă ar trebui să-i aducă pacientului respectiv o cantitate de anticorpi care să îl ajute în bătălia cu virusul”, a explicat Streinu-Cercel.

Despre apariţia unui vaccin împotriva noului coronavirus, Streinu-Cercel a estimat că acesta ar putea fi disponibil în a doua parte a anului 2021.

„Dacă vorbim de un vaccin, atunci probabil că va exista o politică la nivel internaţional de o linie de producţie dedicată, în aşa fel încât numărul de vaccinuri să fie asigurat într-o cantitate cât mai mare, la nivel naţional. Această repartiţie presupun că se va face în funcţie de ce s-a întâmplat în episodul actual. (…) Dacă ai un număr mare care au trecut prin infecţie, atunci poţi să iei o cantitate mai mică de vaccin”, a mai spus managerul Institutului.

Referindu-se la perioada imediat următoare, prof. Adrian Streinu-Cercel a reiterat importanţa respectării măsurilor de prevenire a răspândirii noului coronavirus.