Nicotina ar putea avea un efect protector împotriva infecţiei cu noul coronavirus, sugerează o echipă de cercetători din Franţa. Efectul îi contrariază pe cercetători. Mai rămâne să demonstreze efectul „benefic” al nicotinei, prin studiile pe care urmează să le înceapă pe mai multe categorii de pacienți, unii deja infectați cu COVID-19.

În Franța vor fi efectuate teste preventive şi terapeutice cu plasturi de nicotină, la spitalul La Pitié-Salpętričre din Paris, relatează AFP, potrivit realitatea.net

Cercetători francezi au ajuns la concluzia că nicotina poate limita efectele infecției cu noul coronavirus. Ei susțin că aceasta ar opri pătrunderea virusului în celule și astfel ar limita răspândirea epidemiei. Deocamdată însă, nimic nu susține această teorie prin rezultate concrete.

Ipoteza cercetătorilor francezi este bazată pe numărul redus al fumătorilor dintre pacienţii cu COVID-19 spitalizaţi, constatat în diverse studii din întreaga lume, dar şi de confirmarea furnizată de un nou studiu francez, efectuat pe 350 de persoane spitalizate şi 150 cu forme mai uşoare, toate diagnosticate cu COVID-19 (confirmate prin teste tip PCR).

„Dintre aceşti pacienţi doar 5% erau fumători”, spune profesorul de medicină internă Zahir Amoura, care a condus acest din urmă studiu, adică „cu 80% mai puţini fumători în rândul pacienţilor cu COVID decât în cazul populaţiei generale de acelaşi sex şi aceeaşi vârstă”.

Noua teorie ar confirma și rezultatele unor studii din China și Statele Unite care susțin că fumătorii ar fi mai puțin expusi in fata coronavirusului. Astfel că doar 12,6% dintr-o mie de oameni infectați erau fumători, în timp ce numărul fumătorilor în toată China este de 28%. Totodată, în Franța, din 11.000 de pacienți pozitivi COVID, 8,5% dintre aceștia erau fumători. Numărul total al fumătorilor din Franța reprezintă aproximativ 25,4% din populație. 

Un neurobiolog francez a explicat mecanismul prin care nicotina ar opri virusul să intre în celulele organismului uman.

„Ipoteza este că, prin legarea la receptorul celular utilizat de coronavirus, nicotina îl împiedică sau îl reţine să se ataşeze de acesta”, astfel că este mai mică posibililtatea de a pătrunde în celule şi să se răspândească în organism, a explicat pentru AFP profesorul Jean-Pierre Changeux de la Institutul Pasteur şi College de France.

Jean-Pierre Changeux, neurobiolog de renume internaţional, specialist în receptori nicotinici, este coautor al unui articol pe acest subiect din Comptes Rendus de l\”Académie des Sciences.

Rolul central al receptorului în cauză, „receptorul nicotinic al acetilcolinei”, în propagarea virusului ar explica mai ales varietatea simptomelor COVID-19, inclusiv pierderea mirosului şi tulburările neurologice, avansează cercetătorii.

Pe de altă parte, ce explică cercetătorii francezi vine în contradicție cu studiile de până acum și cu recomandările Centrului european de prevenire și control al bolilor. De asemenea, Comitetul național împotriva tabagismului a avertizat fumătorii în legătură cu transmisia coronavirusului prin vaporii de la țigările clasice sau electronice și a recomandat să respecte o distanță de 10 metri față de alte persoane.

După ce va primi undă verde, cu sprijinul ministrului Sănătăţii, Olivier Véran, vor fi administraţi plasturi nicotinici în dozaje diferite în trei studii: preventiv, pentru lucrători sanitari, pentru a se observa dacă îi protejează; terapeutic, pentru pacienţii internaţi, în încercarea de a le reduce simptomele; şi pacienţilor în stare gravă, internaţi la terapie intensivă, a mai explicat cercetătorul.

Potrivit lui Zahir Amoura, starea pacienţilor fumători spitalizaţi s-ar putea agrava din cauza renunţării bruşte la tutun, însă acest lucru trebuie verificat.

Și totuși, aceste studii nu ar trebui să încurajeze populaţia să fumeze. Medicii reamintesc că fumatul dăunează plămânilor şi nu este benefic pentru sănătate, fiind asociat unor probleme precum cancere, ori atac de cord.