Doctorul Carmen Chifiriuc, profesor la Facultatea de Biologie, a explicat pentru stirileprotv.ro de ce coronavirusul este atât de contagios, dar și cum acționează în organismul uman și cum afectează sistemul imunitar. Potrivit expertului, pentru ca o persoană să fie infectată sunt necesare doar câteva particule virale.

La mare risc sunt fumătorii, obezii, hipertensivii, diabeticii, astmaticii și persoanele în vârstă. În cazul lor, coronavirusul întârzie răspunsul imun, iar când va declanşa o reacţie de apărare, aceasta va fi catastrofală pentru plămâni. Echilibrul sistemului imunitar este foarte fin. Nu avem nevoie nici de stimularea imunității, așa cum nu avem nevoie, evident, nici de prăbușirea imunității. În cazul tinerilor sănătoși, sistemul imunitar răspunde echilibrat și la timp și astfel, sunt eliminate rapid celulele infectate. Nu apar simptome sau simptomele sunt foarte ușoare. În cazul persoanelor aflate în categorii de risc, virusul SARS Cov 2 întârzie răspunsul imun.

Prof. univ. dr. Carmen Chifiriuc, Facultate de biologie: „Doza minimă virală infecțioasă este mică și explică contagiozitate foarte ridicată a virusului SARS-CoV-2. Virusul SARS Cov 2 are în exterior țepi, pe care îi vedeți în toate imaginile. Se prind de o enzimă umană numită ACE2. Compatibilitatea dintre țepișorii virusului și enzima umană este extrem de mare. Odată ce interacționează, virusul ajunge în celulă. Acolo intră în niște buzunare și începe să se multiplice. În același timp blochează capacitatea celulei infectate de a răspunde, de a-și activa mecanismele antivirale. Asta e problema și cu patologia la SARS-CoV2. Se pare că răspunsul imun este unul întârziat datorită unor strategii virale. Virusul reușește să evadeze și să întârzie răspunsul sistemului imunitar și, practic, există o fereastră în care virusul se multiplică, diseminează în țesutul pulmonar.”

Virusul reușește astfel, să se multiplice intens în celulele pulmonare, fără să fie simțit de un sistem imunitar dezechilibrat, așa cum găsim la toate categorile de risc: fumătorii, obezii, hipertensivii, diabeticii, persoanele în vârstă. În cazul fumătorilor, indiferent de vârstă, și în absența virusului, părți ale sistemului imunitar își măresc numărul și devin ineficiente.

Brândușa Petruțescu, medic primar imunolog: „Efect iritativ asupra mucoasei bronșice, inflamație cronică, producție crescută de mucus, deci oricum plămânii respectivi sunt afectați, sunt inundați de mucus și când intervin infecțiile virale de orice tip, riscul de a ajunge în terapie intensivă este clar mai mare.”

Totuși, până la urmă, sistemul de apărare simte virusul. De fapt, simte invazia masivă din plămâni. Intră în forță în plămâni să distrugă celulele infectate și va distuge inclusiv țesutul pulmonar.

Prof. univ. dr. Carmen Chifiriuc: „Se ajunge să se declanșeze niște semnale disperate ale organismului. Se ajunge la distrucția țesutului pulmonar datorită unui răspuns exagerat al gazdei și care nu s-a declanșat atunci când trebuia.”

Adică atunci când erau puține celule infectate, așa cum se întâmplă în cazul tinerilor nefumători, aflați în stare bună de sănătate. Aceasta e motivația biologică a recomandării: stați în casă!