Miopia este un viciu de refracție al ochiului care se manifestă prin dificultăți în distingerea obiectelor situate la distanță, în timp ce obiectele situate în apropiere sunt văzute clar. Aproximativ 30% dintre europeni suferă de miopie, cea mai răspândită problemă de vedere.  Prima pereche de ochelari care trata această problemă de vedere a apărut în jurul anului 1200.

Miopia apare de cele mai multe ori în copilărie, în jurul vârstei de 7-8 ani, și crește până la 24-25 ani și nu sunt recomandate operațiile de corectare până la stabilizarea miopiei.

Cea mai frecventă cauză de apariție a miopiei este cea genetică: aproximativ 85% din parinții miopi au, de asemenea, copii cu miopie.

Cauzele miopiei pot fi diverse, astfel încat numai în urma unui consult, medicul oftalmolog vă poate oferi un diagnostic și un tratament. Dacă părinții au miopie sau hipermetropie, atunci și copiii pot avea.

Miopia la copii se manifestă prin dificultăți în vederea la distanță (nu văd la tablă), tendința de a “strânge din ochi”, frecatul des al ochilor. Copiii miopi preferă și realizează cu mai multă ușurință activități care presupun vederea de aproape (scris, citit).

O altă cauză a apariției miopiei poate fi influența mediului asupra muschilor globului ocular. Astfel, contracția excesivă și prelungită a mușchiului ciliar la cei care lucrează mult la aproape (calculator) poate antrena miopia și astfel se explică apariția ei la tineri între 20 și 25 ani care în copilărie nu au avut nevoie de ochelari.

Simptomul principal al miopiei îl constituie apariția unor dificultăți în vederea la distanță, astfel pacienții se prezintă la un consult oftalmologic, unde în urma masurătorilor cu aparate speciale (dioptron) se stabilește valoarea dioptriilor și medicul recomandă variantele de corectare a acestora. De asemenea, în urma consultului de specialitate, se stabilește gradul miopiei și dacă există afecțiuni oculare asociate.

Cu toate că miopia nu poate fi vindecată, tratarea sa poate restabili o vedere normală. Acest lucru poate fi realizat prin lentile (ochelari de vedere sau lentile de contact) sau printr-o intervenție chirurgicală .

Una dintre cele mai moderne și eficiente metode de tratament o constituie operația de corectare a miopiei, prin care se realizează modificarea refracției globale a ochiului și eliminarea nevoii de ochelari sau lentile de contact. Operația de miopie se poate face cu laserul sau prin înlocuirea cristalinului cu un cristalin artificial (similar operației de cataractă).

Miopia este o afecțiune oculară care cu cât este detectată mai devreme cu atât poate fi tratată mai eficient.

Purtarea ochelarilor de vedere reprezintă cea mai populară opțiune de tratare.