Planeta noastră este plină de microbi misterioși. Oamenii de știință au descoperit unul dintre cele mai misterioase de până acum: un virus nou-nouț cu gene nemaivăzute.

Cercetătorii au numit virusul  „Yaravirus”. Numele provine de la o zeiță, Yara,  „mama tuturor apelor”. În mitologia amazoniană, Yara este o sirenă care îi ademenește pe marinari sub apă, fără întoarcere, potrivit studiului. Savanții au descoperit acest virus în apele lacului Pampulha din orașul brazilian Belo Horizonte.

Când cercetătorii au analizat genomul microbului, au descoperit că cei mai mulți dintre ei nu au fost niciodată văzuți în niciun alt virus. Ei au căutat semnătura genei Yaravirus în mii de date genomice de mediu și nu au găsit niciun indiciu, „indicând cât de rar este acest virus”.

„Acesta este unul dintre motivele pentru care acest nou virus este atât de intrigant și susținem că acesta contestă clasificarea virusurilor ADN „, spun oamenii de știință. Mai mult, virusurile ADN sunt clasificate în funcție de proteina care formează cochilia lor sau capsidă. Capsidul Yaravirusului nu seamănă cu nicio proteină cunoscută anterior. De asemenea, nu este clar când și unde a apărut și cum a evoluat acest virus. În orice caz, Yaravirus nu infectează celulele umane. 

„Dacă avem în vedere toate virusurile cunoscute până acum, putem spune că majoritatea dintre ele nu reprezintă nici o amenințare pentru sănătatea noastră, asta nu înseamnă că nu ar trebui să ne pese de ele”, au adaugat oamenii de știință.

Cercetătorii analizează în continuare caracteristicile virusului, făcând un efort în a înțelege cum interacționează cu amiba și alte gazde potențiale și pentru a descoperi originea microbului și modul în care a evoluat acesta. Iar acest studiu arată „știm, doar o fracțiune foarte mică din această diversitate de viruși prezenți pe planeta” susțin cercetătorii. „Mai rămân multe de explorat”.

Sursa: livescience.com