Ministrul Sănătății, Victor Costache, a anunțat că OUG care prevede că pacienții cu boli cronice, dar și urgențele medicale, vor putea fi tratate și în spitalele private a fost publicată miercuri după-amiază în Monitorul Oficial. 

„A fost publicată azi în Monitorul Oficial și o vom pune la dispoziție după conferința de presă (…) OUG are toate avizele”, a spus ministrul sănătății miercuri despre publicarea OUG privind modificările privind accesul programelor naționale de sănătate.

Ordonanța NU era încă disponibilă în formă electronică pe care o publică Monitorul Oficial nici după conferința de presă a ministrului, care a început la 15.30 și a durat aproape o oră. A fost publicată după ora 21.00, în Monitorul oficial, Partea I, nr.109. 

Întrebat de jurnaliști dacă prin prevederile noii Ordonanțe vor rămâne mai puțini bani la stat, în spitalele publice, ministrul Costache a declarat că programele naționale au primit mai mulți bani. „Bugetele au fost suplimentate” și „are promisiuni” și la rectificare (de suplimentare – n.red.), a mai spus Costache.

„Ordonanța de Urgență se referă la programele naționale ale Casei (CNAS – n.red.) și,  în ambele cazuri, bugetul a fost suplimentat cu pană la 40-50 la sută pe acțiunile prioritare și s-a suplimentat pentru programe naționale. Avem promisiuni… (…)  Programele naționale sunt în prima parte a anului, în jur de 300 de milioane de lei” pentru programele derulate de CNAS, a precizat ministrul Victor Costache.

Prin noua OUG adoptată de Guvernul Orban 1 pe 4 februarie 2020, serviciile medicale din cadrul programelor naționale de sănătate se pot derula și la spitale private, fără ca pacienților să le fie ceruți bani în plus. Astfel că pacienții nu vor putea fi taxați suplimentar în sistemul privat.

Ordonanța de Urgență modifică Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul Sănătății și prevede extinderea tratamentului pacienților tratați în cadrul programelor naționale de boli cronice, la alegere, și în spitale private. De asemenea, urgențele medicale vor putea fi tratate în premieră și la spitale private.