Nu este un secret că inflamația cronică poate fi în detrimentul sănătății noastre: a fost legată de multe boli majore, precum cancer, boli de inimă, diabet, depresie, artrită și Alzheimer.

Inflamarea se referă la procesul natural al organismului tău de a combate lucruri care ar putea fi dăunătoare – răni, infecții sau toxine – în încercarea de a se vindeca. Atunci când ceva ne rănește celulele, eliberăm substanțe chimice care declanșează un răspuns al sistemului nostru imunitar, care include anticorpi, proteine ​​și un flux de sânge crescut în zona deteriorată. În cazul unei inflamații acute (cum ar fi o vânătaie sau un cucui), aceasta nu durează mai mult de câteva zile. Inflamația cronică, pe de altă parte, este ceea ce se întâmplă atunci când răspunsul „de apărare” al corpului nostru durează și ne ține într-o stare constantă de alertă. Nu este un secret că inflamația cronică poate fi în detrimentul sănătății noastre: a fost legată de multe boli majore, precum cancer, boli de inimă, diabet, depresie, artrită și Alzheimer.

Vestea bună este că putem folosi alimentele pentru a combate inflamațiile cronice. În loc să ne concentrăm pe toate alimentele inflamatorii care sunt destul de evidente – zahăr, carbogazoase, carbohidrați rafinați, alcool, carnea roșie și alimentele procesate – hai să adăugăm pe listă ingredientele delicioase pe care le poți consuma pentru a reduce inflamația.

Frunzele verzi, cum ar fi spanacul, precum și legumele crude și cruciferele precum broccoli, conopida și varza de Bruxelles au efecte antiinflamatorii puternice care reduc anumite substanțe care produc inflamațiile. Pentru un plus de anti-inflamator natural, adăugați avocado în combinație (are, de asemenea, compuși benefici care protejează împotriva inflamației). Ardeii iuți conțin anumiți acizi care pot reduce inflamația, precum și ciupercile crude sau doar ușor gătite. Gătiti-le într-o frittata sau pe grătar.

Fructe de padure. Adică tot ce înseamnă căpșuni, mure, fărguțe, zmeură și afine sunt împachetate în antioxidanți care pot reduce inflamația, stimulând imunitatea. Tranformați-le în smoothie-uri cu super-alimente, amestecați în combinație fulgi de ovăz.

Pește și nuci. Când vine vorba de combaterea inflamației, acizii grași omega-3 sunt perfecți. Somonul și sardinele ar putea suna bine ca resurse bogate în omega-3, dar semințele și nucile au aceleași efecte antiinflamatorii. Adăugați în dieta voastră semințe de cânepă, semințe de in, migdale și nuci pentru a ajuta la reducerea inflamației. Le puteți adăuga în vasul de mic dejun sau puteți presăra nucă pe salate sau în mâncarea din legume prăjite.

Curcuma (sau turmericul). Turmericul are un component puternic numit curcumină: acesta este de altfel și responsabilul pentru creșterea rapidă a popularității turmericului. Are beneficii antiinflamatorii majore. Treceți dincolo de culoarea galbenă (ușor prea pronunțată) și adăugați acest condiment superalimentar în supe, boluri de cereale și ceaiuri. Sfat: adăugați piper negru proaspăt măcinat pentru a crește absorbția turmericului.

Ghimbirul ajută la ușurarea inflamației prin încetinirea producției organismului de citokine, o proteină care declanșează inflamația cronică. Ghimbirul este un remediu natural pentru stomacul deranjat. Serviți-l cu legume în salate, cu pește sau în compoziția de fursecuri.

Apă multă. Nu în ultimul rând, beți apă multă: ne hidratează și ajută la calmarea inflamației din organism. Pentru un plus de antiinflamator, faceți ceai. Ceaiul verde sau negru are flavonoide, care au proprietăți antiinflamatorii. Preparați-vă singuri ceaiurile pentru a evita orice zaharuri nedorite din versiunile procesate.

Autor www.tabuhighlife.ro